serterapi.se

Terapi
Utbildningar
Föreläsningar
Kurser

Glädje och nyfikenhet våra grundkänslor

Vilken information vill glädje och nyfikenhet ge oss. (läs gärna inlägget om känslor som publ. den 29/11)

Glädjen får oss att må bra, den får oss att kliva upp ur sängen på morgonen och ta oss an dagen lättare och friare. Med glädjen får vi ett driv, att vara glada får oss att göra saker. När vi är glada blir vi inte stilla utan när vi är glada då vill vi uppleva mer glädje vilket leder till att vi hittar på mer och mer roliga saker. Vi behöver känna glädje för att hitta vår drivkraft.
Men det är inte helt lätt att känna denna känsla. Forskning visar att glädjen är den känsla som vi har svårast att känna, detta för att glädjen kan komma med mycket rädslor kring sig. Rädsla att kanske mista det som ger en glädje, rädsla för att det som får oss att må bra ska ryckas ifrån en. Därför kan gränsen mellan glädje och rädsla vara hårfin.

I terapirummet möter vi ofta många tunga och smärtsamma känslor och de måste självklart också få finnas men ibland om man varit en längre period i smärta så behöver man titta på vad som ger en glädje i livet. Oftast är det supersvårt att ens tänka glädje när man varit länge i smärta och då än mindre kunna känna den. Men ställ dig frågan ”Vad gjorde mig glad som barn?” Kanske var det när du planterade blommor med morfar, eller var det när du och vännerna lekte kull, eller var det när du dansade loss till musiken från högtalaren i barndomsrummet. Svaret på frågan kan leda dig till glädjen, är det i trädgården du finner glädje, eller till musiken, i det sociala? Glädjen informerar oss om att vi är lugna och trygga.

Nyfikenhet!
Nyfikenheten är även den en drivande känsla, den får oss att vilja ge oss ut i världen och utforska. Den får oss att agera och handla. Att vara nyfiken är otroligt viktigt, utan nyfikenheten hamnar vi lätt i en depression och man tappar meningen med livet. Nyfikenheten informerar oss om vår närvaro, att vi är i ett sammanhang med så mycket annat kring oss.

Så både glädje och nyfikenhet är två viktiga känslor som är absolut livsnödvändiga för att vi ska må bra, känna mening med livet och för att vi ska ha ett driv. Båda dessa känslor utsöndrar även må bra hormoner i kroppen som vi behöver för att återhämta oss från de känslor som smärtar oss. Reflektera gärna kring din glädje och din nyfikenhet? Vid vilka tillfällen känner du dig glad och vid vilka tillfällen känner du dig nyfiken?

Vill du komma i kontakt med oss så når du oss på mailen eller på telefon 042-213600.

Tillbaka
Pusha