serterapi.se

Terapi
Utbildningar
Föreläsningar
Kurser

december 2021

2021-12-31 01:00
2021-12-31 01:00
2021-12-24 01:00
2021-12-24 01:00

Vilken information vill glädje och nyfikenhet ge oss. (läs gärna inlägget om känslor som publ. den 29/11)

Glädjen får oss att må bra, den får oss att kliva upp ur sängen på morgonen och ta oss an dagen lättare och friare. Med glädjen får vi ett driv, att vara glada får oss att göra saker. När vi är glada blir vi inte stilla utan när vi är glada då vill vi uppleva mer glädje vilket leder till att vi hittar på mer och mer roliga saker. Vi behöver känna glädje för att hitta vår drivkraft.
Men det är inte helt lätt att känna denna känsla. Forskning visar att glädjen är den känsla som vi har svårast att känna, detta för att glädjen kan komma med mycket rädslor kring sig. Rädsla att kanske mista det som ger en glädje, rädsla för att det som får oss att må bra ska ryckas ifrån en. Därför kan gränsen mellan glädje och rädsla vara hårfin.

I terapirummet möter vi ofta många tunga och smärtsamma känslor och de måste självklart också få finnas men ibland om man varit en längre period i smärta så behöver man titta på vad som ger en glädje i livet. Oftast är det supersvårt att ens tänka glädje när man varit länge i smärta och då än mindre kunna känna den. Men ställ dig frågan ”Vad gjorde mig glad som barn?” Kanske var det när du planterade blommor med morfar, eller var det när du och vännerna lekte kull, eller var det när du dansade loss till musiken från högtalaren i barndomsrummet. Svaret på frågan kan leda dig till glädjen, är det i trädgården du finner glädje, eller till musiken, i det sociala? Glädjen informerar oss om att vi är lugna och trygga.

Nyfikenhet!
Nyfikenheten är även den en drivande känsla, den får oss att vilja ge oss ut i världen och utforska. Den får oss att agera och handla. Att vara nyfiken är otroligt viktigt, utan nyfikenheten hamnar vi lätt i en depression och man tappar meningen med livet. Nyfikenheten informerar oss om vår närvaro, att vi är i ett sammanhang med så mycket annat kring oss.

Så både glädje och nyfikenhet är två viktiga känslor som är absolut livsnödvändiga för att vi ska må bra, känna mening med livet och för att vi ska ha ett driv. Båda dessa känslor utsöndrar även må bra hormoner i kroppen som vi behöver för att återhämta oss från de känslor som smärtar oss. Reflektera gärna kring din glädje och din nyfikenhet? Vid vilka tillfällen känner du dig glad och vid vilka tillfällen känner du dig nyfiken?

Vill du komma i kontakt med oss så når du oss på mailen eller på telefon 042-213600.

2021-12-23 01:00
2021-12-23 01:00

En av dagarna i utbildningen så tar vi ett varv där deltagarna får berätta vad ordet förlåt betyder för dem. För vissa betyder det inte så mycket men för vissa är detta ord väldigt laddat. Betydelserna varierar enormt och det är så viktigt att var och en av oss får ha vår syn och känsla för ordet i linje med ”vår sanning”.
Att förlåta kan ibland vara omöjligt, för hur kan man förlåta någon som gjort en väldigt illa. Hur kan man förlåta den som satt djupa sår, eller den som ärrat en för resten av livet? Man behöver inte förlåta. Vill man inte eller kan man inte så behöver man inte. Det kan vara befriande att veta. Ingen förutom du bestämmer om du skall förlåta eller inte.

Men det finns en annan sak man kan göra. Man kan försöka släppa taget om händelsen. Detta för att komma vidare, komma vidare för sin EGEN skull och INTE för förövarens skull. Ibland fastnar man i att någon gjort en illa, man vill inte förlåta och man ältar händelsen om och om igen. Den ligger som ett hinder på ens väg och man kan inte riktigt ta sig genom eller över det. Att processa det som hänt, dvs förstå sin egen känsla, sitt behov och i vissa fall förstå ATT man utsatts för en förövare, och sedan släppa taget om det. Det gör att man blir friare från det som hänt. Om man inte släpper taget så är man fast med sin förövare som kanske kommer vara ett hinder för en resten av livet. Att en förövare tagit för sig av ditt liv under en sekvens eller under en period av ditt liv är illa, låt inte din förövare få ta mer tid av dig, processa och släpp sedan taget.

Frågor du kan reflektera över: Vad betyder förlåt för dig? Vill du förlåta någon? Vill du släppa taget om någon eller något? Hur säger du förlåt när du gjort någon illa?
Vill du komma i kontakt med oss så når du oss på mailen eller på telefon 042-213600.

2021-12-22 01:00
2021-12-22 01:00

Lucka nr 21: Iscensättningar
Iscensättningar, livets egen terapimetod. Detta verktyg som är ett av de viktigaste inom vår terapiform. Att förklara iscensättningar i skrift är otroligt svårt men vår intention är att alla ska kunna ha möjlighet att börja se och förstå detta begrepp, därför bjuder vi er idag på en föreläsning där ni kan höra utbildningsansvarig Anki Persson prata om och förklara hur en iscensättning skapas och hur den sedan återskapas genom livet.
Varmt välkomna till en föreläsning med själ och hjärta!

2021-12-21 07:41
2021-12-21 07:41

En hälsning från Anki:
Mitt liv förändrades den dagen jag ”vaknade” och förstod att jag hade del i hur jag själv skapade livet. Jag sögs in i en värld av andlighet, terapi, psykologi, filosofi mm. För 32 år sen fanns inte samma utbud som idag (inget internet), så man var glad när man hittade böcker, terapiformer, kurser, utbildningar mm som man upplevde främjade ens utveckling. I allt detta hittade jag till Institutet för Psykoterapi där man verkligen fick finnas, med känslor, tankar, kropp och själ, man var i grupper och gick enskild terapi. Den upplevelsen blev viktig för mig samtidigt som jag läste psykologi, behandlingsarbete och pedagogik på Malmö Högskola (idag Universitet).
Terapin blev en väg att gå där jag lärde mig om iscensättningar och hur genomlevandet av känslor förändrade och förlöste de mönster som hindrat mig i livet. Det blev med den ingångspunkten jag skapade SER-terapeututbildningen. Sen 1994 har jag jobbat som terapeut och haft grupper, kurser och 2002 började jag utbilda i regressionsterapi och sedan 2005 även i SER-terapin.

På alla platser/lokaler jag och utbildningen varit har jag alltid försökt skapa en varm och välkomnande energi. Många som går i grupperna upplever att de känner sig som ”hemma” här, och längtar oftast tillbaka till tiden de var i utbildningen och i ”sin grupp”. En del att skapa ett välkomnande klimat är att dekorera för julen. Bjuda på julgott och en mysig stämning.

Jag har alltid varit en julnörd och älskat samvaron, färgerna, glittret och ljusen. Jul för mig har varit olika genom åren. När jag var yngre var den förknippad med förväntningar, förväntningar på att få mysa och titta tv (jag är i generationen där detta var en ynnest), äta godis och mat och framför allt julklapparna. När jag blev äldre blev det också roligt att ge julklappar, jag var barnsligt förtjust i att göra julkalender med små paket till min dotter. Känslan av att förlänga julens förväntan och spänning. Det är nog många med mig som gillar samma med tanke på att detta blivit en hel industri med julkalendrar för vuxna.
En period när jag mådde sämre så var själva julafton förknippat med lite stress, man ska ju alltid vara glad på julafton och social. Julen är ju förknippat med att man har en familj, släkt, vänner eller partner man kan fira med. Det kan sen inte vara vilken släkt, partner eller familj som helst utan det ska vara gemytligt, kärleksfullt, harmoniskt. Hur många har det? Släktingen som ständigt ska påpeka: Har du inte mött någon än (till den som är singel)? När ska vi se barn hos er då? (till de som kanske inte vill eller kan få barn). Har du inte fått jobb än, mm. ”Finn fem fel” - personen som alltid lyckas trycka på just den ömma punkten.

Sen finns det dem som inte gillar julen eller att julen är förknippat med smärta, sorg och ensamhet. Jag har haft tur att ha en familj där man firar tillsammans, har trevligt, äter gott och trivs med varandra, men till dem som inte har det önskar jag att ni denna jul går till den organisation eller sällskap som anordnar jul för alla att kunna komma till. Sitt inte ensam om du inte vill eller behöver.

Jag önskar er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
varma hälsningar Anki

2021-12-20 01:00
2021-12-20 01:00

Söndag och 4e advent. Var befinner du dig i livet just idag? Har du möjlighet att ta en liten stund för dig själv och lyssna på dagens ljudfil?
Idag bjuder vi på en ljudfil som är inspirerad av Charles Dickens ”En julsaga”. Klassikern som många av er säkert sett vid juletid någon gång i livet och har ni inte det så finns det en uppsjö av varianter på detta verk.
I ljudfilen du få ta del av så är det DU som blir huvudperson i denna julsaga. Du kommer få resa i tiden och möta de olika andarna, precis som i sagan och filmen. Hoppas och önskar dig en riktigt fin lyssning på denna variant av Julsagan.

2021-12-19 09:14
2021-12-19 09:14

Under oktober/november månad så hade vi en efterlysning på våra sociala medier efter änglar som lever mitt ibland oss och gör gott för andra. Man kunde skriva till oss och nominera en ängel, en ängel som förtjänat att lyftas fram för att få lite extra uppskattning. Vi har fått många fina nomineringar vilket gör oss varma i hjärtat, att se så mycket godhet som finns i vårt samhälle gör oss hoppfulla och väldigt glada.

Den andra julängeln som vi valt att lyfta fram är Beatrice som nominerades av Camilla med motiveringen:
”Vi har känt varandra ca 6 år och hon har alltid varit omtänksam och go.
I somras blev min bror, som jag är väldigt nära, akut sjuk och hamnade på NIVA-avdelning i Linköping. Han hade bla fått en elak bakterie och hjärnhinneinflammation och lite annat. Han var riktigt sjuk och medvetslös.
Jag har ca två timmar med bil enkel resa till Linköping, så en rätt så lång resa tur och retur när jag var helt ur balans efter det som hänt brorsan. Min vän Beatrice släppte allt vad hon hade och körde mig till Linköping flera ggr under en månads tid, tror det var sex ggr. Ska tillägga att hon har man och barn. Hon har ställt upp och lyssnat, och tröstat mig. Ringt och sms:at flera gånger/dag bara för att höra hur jag mådde. Hon kastade sig flera gånger i bilen för att åka hem till mig när hon hörde att jag var helt förstörd. Varit med vid läkarsamtal och antecknat. Verkligen tagit sin tid till mig.
Tyvärr slutade det med att min bror somnade in. Beatrice stod vid sidan hela tiden och stöttade mig. Hon kände inte ens min bror.
Dagen innan vi hade begravning så var hon på kyrkogården och tände ljus där han skulle få sin viloplats, hon tyckte att det skulle va ljust när vi kom dit dagen efter. Hon tänkte även ett ljus på mina föräldrars grav.
Detta var så himla fint gjort alltihopa som hon gjorde för mig, jag vet inte ens hur jag ska tacka henne. Hon är min ängel, alldeles underbar människa.”

Du fina ängel som gör så gott där du befinner dig i livet, tack för allt du gör för dina medmänniskor, tack för att du är du. Du är så värdefull och gör skillnad, och vi tackar dig med att skicka ett litet gåvopaket till dig. Och tack till dig Camilla för att vi fick ta del av er historia och ”lära känna” denna ängel genom dig. Även du kommer att få en liten gåva av oss med motiveringen det krävs en ängel för att se en ängel!

2021-12-18 01:00
2021-12-18 01:00

UTLOTTNING:
Bertil vill idag lotta ut ett bokpaket till någon av våra följare. Bokpaketet innehåller Lysa med eget ljus, Det terapeutiska mötet, Kroppen i psykoterapi.
För att deltaga i utlottningen så märk ett mail ”Värdefulla Bertil” och maila det till oss. Uppge även din mail och ditt telefonnummer så att vi kan nå dig om det blir du som har turen att vinna. Du kan deltaga i utlottningen till fredag den 20 december och vinnaren meddelas på mail.

Tips! Till dig som redan har Bertils böcker i din bokskatt, var med i utlottningen ändå och ge böckerna till en vän, en fin gåva att ge den man vill göra något gott för.

En hälsning från Bertil:
Om några veckor är det 50 år sedan jag började arbeta som psykolog, 1972. Varför kan man förstås undra. Men jag minns hur min pappas verkstad var en knutpunkt för samtal. Där satt många och pratade länge om livet och det som förevar. Jag satt också där som liten. Kanske var det min första skola i samtalet. Inget konstigt utan mer att just samtala. Sedan fanns förstås de mer oklara sambanden. En önskan att förstå de vuxna och mig själv. Vara värdefull för dem. Vara värd att bli älskad, att förstå vad som är viktigt Men så tydligt tänkte jag inte då. Mina tankar var förstås ett barns tankar. Min undran ledde med tiden till Lunds universitet och psykolog utbildning och psykoterapeut kompetens.

1972 började jag arbeta på en slutenvårds klinik för tonåringar. Med tiden sedan i öppenvård för psykiatri, först för vuxna sedan i barnpsykiatri. Efter 20 år blev jag privatpraktiserande och har så fortsatt. Under den tiden utvecklades EFB och tankarna kring iscensättning som en viktig del av psykoterapi i samverkan med Nenne Holm. Ett antal år arbetade jag också med kvalitetsarbete för företag och organisationer. Sedan länge undervisar jag på SER akademin där mina och Görgen Olssons böcker kommer till användning.

Så var det detta med julen.
Jag inser att jag är privilegierad. Julen var en tid av förväntan och glädje i min barndom.
Men: jag vet av erfarenhet i arbetet hur julen kan vara en tid av rädsla på grund av tex missbruk och våld. Eller en tid av stor ensamhet och utanförskap. Kom ihåg dem som inte har det så lätt i denna tid, utan kanske till och med svårt.
En julgåva till mindre lyckligt lottade kan ha en mycket stor betydelse!
God Jul på er alla och jag önskar er allt gott!

Bertil Gyllensten
Leg Psykolog Leg Psykoterapeut

2021-12-17 01:00
2021-12-17 01:00

VÄLKOMMEN PÅ INFORMATIONSTRÄFF DEN 8 JANUARI
Har du frågor eller funderingar kring vår terapiform, våra utbildningar och kurser? Vill du komma och möta utbildningsansvarig Anki Persson och ställa dessa frågor och bolla dina funderingar med henne? Är du intresserad av att se våra lokaler och hur vi har det?
Då är detta ett ypperligt tillfälle för dig att komma på vår informationsträff den 8 januari 2022 kl 10.00. På denna träff får du all information du behöver för att veta om detta är rätt utbildning eller terapi för dig.
Ingen föranmälan krävs.
Varmt välkommen till Akademin för SER-terapi, Dunkärrsgatan 2 Ramlösa/Helsingborg.

2021-12-16 01:00
2021-12-16 01:00