serterapi.se

Terapi
Utbildningar
Föreläsningar
Kurser

december 2022

Lucka 24: Julens nyckel
I dagens lucka vill vi ge dig denna jul dikt som är uppläst och skriven av Annelie Thelin.
Syftet med denna text är att ge hopp och kraft till dig som på något sätt vill skapa en förändring i livet. Det går att bryta mönster och skapa den förändring du vill ha i ditt liv men det är bara DU som kan göra det.
På Akademin för SER-terapi har vi den stora äran att få ta del av många människors livsvägar och öden. Vi följer människors processer och ser fantastiska resultat av förändring i deras liv. Och de har alla en sak gemensamt: VILJAN att bryta mönster!
Med dessa ord önskar vi alla på SER-akademin dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Varma julkramar från
Anki, Annelie, Marion, Bertil och Cecilia!

2022-12-24 01:00
2022-12-24 01:00

Lucka nr 21: Iscensättningar!
Iscensättningar, livet, psyket eller själens egen terapimetod. Detta verktyg som är ett av de viktigaste inom vår terapiform. Att förklara iscensättningar i skrift är otroligt svårt men vår intention är att alla ska kunna ha möjlighet att börja se och förstå detta begrepp, därför bjuder vi er idag på en föreläsning där ni kan höra utbildningsansvarig Anki Persson prata om och förklara hur en iscensättning skapas och hur den sedan återskapas genom livet.
Varmt välkomna till en föreläsning med själ och hjärta!

2022-12-21 01:00
2022-12-21 01:00

En liten hälsning från Annelie:
Som liten var jag sprudlande, nyfiken, fantasirik och jag minns att jularna var magiska, det var så spännande att det kändes som kolsyra i benen och lycka var den jul då jag fick en freestyle och ett kassettband med Carola, kolsyran i benen gjorde att jag inte kunde sluta dansa. Den känslan av glädje, spänning och eufori, jag kan fortfarande känna den i benen när jag tänker på den.

Men livet som ni säker vet kan svänga snabbt. Från kolsyra i benen till ben som inte kan röra sig alls. Som åttaåring blev jag sjuk, väldigt sjuk. Och sjukdomen var kronisk, den skulle jag få leva med. Att se mamma och pappa oroliga och ledsna fick mig att vilja vara duktig, om jag var duktig så behövde de inte gråta.

Där och då skapade jag min duktig roll och den del av mig som såg positivt på min sjukdom och det elände den drog med sig. Om jag var glad så var alla glada, då var jag ju inte så sjuk. Så duktig och positiv det var mina strategier för att få så mycket närhet, kärlek och glädje jag bara kunde i min barndom. Dessa strategier följde med mig hela livet, vilket har varit både på gott och ont. Strategier som var livsnödvändiga för mig tills jag fann mitt jobb på Akademin för SER-terapi.

Då var jag 34 år gammal, året var 2012. Sjukdomen härjade rejält i kroppen och jag måste erkänna att livet var inte på topp just då. Jag var för sjuk för att kunna jobba kvar i mitt tunga jobb på en livsmedelsfabrik, men jag klarade inte psykiskt av att gå hemma sjukskriven. Duktig rollen var igång, den går inte bara hemma och är sjuk ju, den ville jobba. Den positiva rollen mådde inte heller bra, den höll på att vackla av att bara se hemmets väggar. Hjälp, vem var jag utan dessa roller? Jag var tvungen att göra något.

Med min gymnasieexamen inom ekonomi sökte jag jobb som ekonomiadministratör hos Anki på SER-akademin. Jag fick jobbet och min strukturerade hjärna tillsammans med mina roller gjorde succé. Jag fick gå SER-utbildningen, egentligen för att skapa strukturer kring utbildningen men den resan utbildningen tar en med på gjorde att jag växte som människa enormt, från att ha varit den sjuka Annelie så blev jag Annelie med en sjukdom i bagaget. Den resa jag gjorde inom mig har hjälpt mig på alla plan, både sjukdomsmässigt och i relationer, den har hjälpt mig att förstå livet. Den har hjälpt mig att tona ner mina roller så jag kan leva lite sannare, sundare och modigare.

Att gå SER-utbildningen gjorde att jag förutom mitt ekonomijobb även kunde ta emot människor i terapi. Vilket senare ledde till att jag även blev par och relationsterapeut, och något lite senare blev jag även utbildare i Regressionsutbildningen. Att få jobba på SER-akademin i alla dessa roller berikar mig enormt och mötet med alla människor och deras livsöden gör mig väldigt ödmjuk inför livet. Alla bär på sitt bagage och sin historia, det är fint att ha med sig i alla möten med människor. Det gör en ödmjuk och mindre dömande.

Så här i juletid när allt borde, skulle och för vissa måste vara en skön och härlig tid där man skall må bra och umgås, skulle jag vilja ge er följande att ta med er: Om det inte blir som du önskar, tror och hoppas så blir det alltid som det ska. Och vet du, du har möjligheten att bryta dig fri från det du inte vill ha i ditt liv. Jag har gjort det, jag har sett andra göra det och jag vet att du har kraften i dig att skapa det liv du vill. Du kan skapa precis den jul du vill ha trots det du har med dig i bagaget. Trots att det inte blir som du tänkt så blir det bra, om DU väljer att det ska bli det. Varma hälsningar Annelie

2022-12-20 01:00
2022-12-20 01:00

En hälsning från Cecilia:
Julen har alltid betytt något speciellt. En känsla av lugn och att få bara vara. Även som barn betydde det mycket, lugnet hos mormor och morfar. I mitt vuxna liv när jag levde med en man som utsatte mig och mina barn för våld vet jag att jag alltid försökte, just på julen, ge mig själv och mina barn en känsla av att allt var okej, i alla fall precis just denna dag. Kanske därför tror jag att julen betyder extra mycket för oss och att vi aldrig kan tänka oss att inte fira just julen tillsammans. Lugnet och glädjen att få vara tillsammans.

I mitt arbete idag på Familjefridsjouren vet jag hur just lugnet och det speciella spelar in. När du lever i en destruktivitet där ofta speciella dagar som ex julafton förknippas med oro och även ett tillfälle där våld utövas. Då är det viktigt att nu när man är på våra skyddade boende, ska det vara ett lugn som råder. Ett lugn med glädje och generositet. Där barnen får uttrycka alla de känslor som finns utan att ta hänsyn eller känna oro.

Jag tycker så mycket om mitt arbete. Att få möta och se människor växa. Att få förmedla kunskap om svåra ämnen och känna att det betyder något och se till att man går ifrån arbetet även med hopp och glädje. Jag har arbetat med ämnet mäns våld mot kvinnor i 16 år nu och kommer aldrig ge upp kampen om Ett jämställt samhälle fritt från våld.

Cecilia Nilsson
Verksamhetschef Familjefridsjouren
Ledamot Unizons styrelse

2022-12-20 01:00
2022-12-20 01:00

En hälsning från Marion:
För mig är livet ett spännande och kreativt äventyr. Jag är väldigt nyfiken till min natur och vill gärna prova olika saker och möjligheter. Jag har satt i gång många projekt, till exempel när jag arbetade som bildlärare på ett vårdgymnasium och eleverna fick använda Dunkers kulturhus och de utställningar som fanns där. De fick syn både på konsten och sig själva genom olika ingångar och uppgifter. Vi arbetade också över ämnesgränserna. Allt handlar om att hitta vägen genom kreativitet.
Att i lagom doser utsätta sig för det som man är rädd för eller det som känns svårt. Här kan man hitta ingången till sig själv, den nyckel man behöver. Det behövs också ett vittne till processen, en person man kan känna sig trygg med. Det är utmanande att möta sitt inre jag, och den inre sanningen. I Bildterapi arbetar man med att gestalta det som dyker upp, i samtalet mellan klient och terapeut, och det klienten vill arbeta med, det kan vara genom färg, lera eller annat material. I bilderna finns en berättelse som bara bildskaparen känner till. I drömmarna som Freud kalla ” en kungsväg till det undermedvetna” finns också symboler bilder och sammanhang. De kan också målas och bearbetas genom en kreativ process.

På SER- Akademin använder vi skapandet i kombination med teori. Här finns också en utveckling för dig som individ och genom samarbete med de andra kursdeltagarna. Har arbetat med undervisning på många olika sätt allt från Folkhögskola, gymnasium och andra utbildningar. Arbetar som bild och symbolterapeut med mottagning i Lund. Har även stor erfarenhet att arbeta med personer med funktionsvariationer och missbruksproblematik.
Bild och Symbolterapeut med steg 1 i psykoterapi. Utbildad vid Niarte Bildinstitut och Symbolon hos Åke Högberg. Utbildning i Imagework hos Dina Glouberman i England och under flera år arbete med drömmar hos Ole Vedfelt. Verksam keramiker med verkstad i Helsingborg.

Julen känns som om den kommer med ett krav och samtidigt en förväntan av gemenskap och samhörighet. Jag har tillbringat många jular bland dem jag älskar mest, min familj, och jag har också varit själv under julen och upplevt hur det känns. Alla förväntningar skapar någon typ av stress, positiv eller negativ. Kanske finns det också en längtan efter något. För två år sedan satte jag mig på tåget och åkte till Järvsö. Min son och hans familj körande bil från Stockholm. Jag var först på plats så min uppgift var att handla och laga mat tills de kom. Ute var det snö och det lyste från ett skidspår utanför fönstret. Äntligen var vi där tillsammans. När vi ätit gick vi ut och gjorde en stor härlig snögubbe. Vi gjorde också snölyktor som vi sen kunde tända och titta på när vi kom in. Jag hade så klart papper och kritor med mig så barnen kunde vara kreativa när de hade lust.

Vi var ute på fjället och körde i de snötäckta backarna, eller i längdspåret. Elvira nästan 5 år lärde sig åka med slalomskidor och Linnea 3,5 år åkte pulka och tränade på knappliften. Naturen och snö av kristaller som reflekteras av ljuset, något man kan kalla magi i dess ursprungligaste form, det gör mig lugn och tacksam över livet. Liksom barnen och familjen och att få vara tillsammans.

I år väntar vår familj på ett nytt litet barn som är planerat att komma den 24 december. Så i år vet vi inte riktigt hur vår jul kommer att bli. Vi längtar och önskar att allt skall gå bra. Jag står standby för att ta hand om de andra 4 barnen när det är dags.
Önskar er en RIKTIGT FIN JUL och ett GOTT NYTT ÅR Marion Falk

2022-12-20 01:00
2022-12-20 01:00

En hälsning från Bertil:
Om några veckor är det 50 år sedan jag började arbeta som psykolog, 1972. Varför kan man förstås undra. Men jag minns hur min pappas verkstad var en knutpunkt för samtal. Där satt många och pratade länge om livet och det som förevar. Jag satt också där som liten. Kanske var det min första skola i samtalet. Inget konstigt utan mer att just samtala. Sedan fanns förstås de mer oklara sambanden. En önskan att förstå de vuxna och mig själv. Vara värdefull för dem. Vara värd att bli älskad, att förstå vad som är viktigt Men så tydligt tänkte jag inte då. Mina tankar var förstås ett barns tankar. Min undran ledde med tiden till Lunds universitet och psykolog utbildning och psykoterapeut kompetens.

1972 började jag arbeta på en slutenvårds klinik för tonåringar. Med tiden sedan i öppenvård för psykiatri, först för vuxna sedan i barnpsykiatri. Efter 20 år blev jag privatpraktiserande och har så fortsatt. Under den tiden utvecklades EFB och tankarna kring iscensättning som en viktig del av psykoterapi i samverkan med Nenne Holm. Ett antal år arbetade jag också med kvalitetsarbete för företag och organisationer. Sedan länge undervisar jag på SER akademin där mina och Görgen Olssons böcker kommer till användning.

Så var det detta med julen.
Jag inser att jag är privilegierad. Julen var en tid av förväntan och glädje i min barndom.
Men: jag vet av erfarenhet i arbetet hur julen kan vara en tid av rädsla på grund av tex missbruk och våld. Eller en tid av stor ensamhet och utanförskap. Kom ihåg dem som inte har det så lätt i denna tid, utan kanske till och med svårt.
En julgåva till mindre lyckligt lottade kan ha en mycket stor betydelse!
God Jul på er alla och jag önskar er allt gott!

Bertil Gyllensten
Leg Psykolog Leg Psykoterapeut

2022-12-20 01:00
2022-12-20 01:00

En hälsning från Anki:
Mitt liv förändrades den dagen jag ”vaknade” och förstod att jag hade del i hur jag själv skapade livet. Jag sögs in i en värld av andlighet, terapi, psykologi, filosofi mm. För 32 år sen fanns inte samma utbud som idag (inget internet), så man var glad när man hittade böcker, terapiformer, kurser, utbildningar mm som man upplevde främjade ens utveckling. I allt detta hittade jag till Institutet för Psykoterapi där man verkligen fick finnas, med känslor, tankar, kropp och själ, man var i grupper och gick enskild terapi. Den upplevelsen blev viktig för mig samtidigt som jag läste psykologi, behandlingsarbete och pedagogik på Malmö Högskola (idag Universitet).
Terapin blev en väg att gå där jag lärde mig om iscensättningar och hur genomlevandet av känslor förändrade och förlöste de mönster som hindrat mig i livet. Det blev med den ingångspunkten jag skapade SER-terapeututbildningen. Sen 1994 har jag jobbat som terapeut och haft grupper, kurser och 2002 började jag utbilda i regressionsterapi och sedan 2005 även i SER-terapin.

På alla platser/lokaler jag och utbildningen varit har jag alltid försökt skapa en varm och välkomnande energi. Många som går i grupperna upplever att de känner sig som ”hemma” här, och längtar oftast tillbaka till tiden de var i utbildningen och i ”sin grupp”. En del att skapa ett välkomnande klimat är att dekorera för julen. Bjuda på julgott och en mysig stämning.

Jag har alltid varit en julnörd och älskat samvaron, färgerna, glittret och ljusen. Jul för mig har varit olika genom åren. När jag var yngre var den förknippad med förväntningar, förväntningar på att få mysa och titta tv (jag är i generationen där detta var en ynnest), äta godis och mat och framför allt julklapparna. När jag blev äldre blev det också roligt att ge julklappar, jag var barnsligt förtjust i att göra julkalender med små paket till min dotter. Känslan av att förlänga julens förväntan och spänning. Det är nog många med mig som gillar samma med tanke på att detta blivit en hel industri med julkalendrar för vuxna.
En period när jag mådde sämre så var själva julafton förknippat med lite stress, man ska ju alltid vara glad på julafton och social. Julen är ju förknippat med att man har en familj, släkt, vänner eller partner man kan fira med. Det kan sen inte vara vilken släkt, partner eller familj som helst utan det ska vara gemytligt, kärleksfullt, harmoniskt. Hur många har det? Släktingen som ständigt ska påpeka: Har du inte mött någon än (till den som är singel)? När ska vi se barn hos er då? (till de som kanske inte vill eller kan få barn). Har du inte fått jobb än, mm. ”Finn fem fel” - personen som alltid lyckas trycka på just den ömma punkten.

Sen finns det dem som inte gillar julen eller att julen är förknippat med smärta, sorg och ensamhet. Jag har haft tur att ha en familj där man firar tillsammans, har trevligt, äter gott och trivs med varandra, men till dem som inte har det önskar jag att ni denna jul går till den organisation eller sällskap som anordnar jul för alla att kunna komma till. Sitt inte ensam om du inte vill eller behöver.

Jag önskar er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
varma hälsningar Anki

2022-12-20 01:00
2022-12-20 01:00

I dag låter vi er lyssna till vad vår utbildning gett en av våra elever. Anki har suttit ner och pratat en stund med SER-terapeut Solveig Grill när hon var här för att få handledning och fördjupad vidareutbildning i att utbilda grupper.
Ta gärna en stund och titta på denna film och låt dig inspireras av Solveig och hennes resa i utbildningen. Vi önskar er en trevlig tittning och en fortsatt fin dag.

2022-12-19 01:00
2022-12-19 01:00

Lucka nr 18:
I dag är det den 4:e advent! Hur har ni det i era liv? Hur mår ni? Har ni tid att stanna upp och reflektera? Vi skulle gärna vilja hjälpa er att stanna upp en stund, landa och göra en liten resa in i er själva. Så denna ljudfil är en gåva från oss till er och vi önskar er en riktigt fin advent

2022-12-18 01:00
2022-12-18 01:00

Lucka 15:
Idag är det den 15 december, nio dagar kvar till julafton! Var befinner du dig i livet just idag? Har du möjlighet att ta en liten stund för dig själv och lyssna på dagens ljudfil?
Idag bjuder vi på en ljudfil som är inspirerad av Charles Dickens ”En julsaga”. Klassikern som många av er säkert sett vid juletid någon gång i livet och har ni inte det så finns det en uppsjö av varianter på detta verk.
I ljudfilen du få ta del av så är det DU som blir huvudperson i denna julsaga. Du kommer få resa i tiden och möta de olika andarna, precis som i sagan och filmen. Hoppas och önskar dig en riktigt fin lyssning på denna variant av Julsagan.

2022-12-15 01:00
2022-12-15 01:00