serterapi.se

Terapi
Utbildningar
Föreläsningar
Kurser

Drömmar

jun
25

Drömbearbetning i SER-terapin är en väg att nå både gamla och nya undangömda känslor.

”Våra drömmar ljuger inte. De använder sanning som enkelt hjälpmedel för att hjälpa oss att förstå oss i strävan av att vara mänskliga. Hur vi än bygger upp vårt försvar kommer sanningen i en situation att ärligt framläggas i vår dröm” (Använd dina drömmar, Ullman & Zimmerman 1996).

Ullman och Zimmerman ser på drömmar ur ett större perspektiv. Det är inte enbart dagsrester utan tillbakablickar från tidigare händelser eller bortträngda minnen som kan uppdagas i en dröm. Med deras syn på drömmar får min dröm en mening, att det finns en orsak till att den berör mig så mycket.

”Mamma! Nu drömde jag det igen och jag gjorde som du sa.
Jag gick fram till den onda tanten i drömmen och kramade henne.
Och vet du vad. Hon blev till en liten flicka som log tillbaka mot mig!”
Carina 9 år (från min dagbok)

(Drömmar - Uppsats av Carina Carlsson SERvt14)

okt
04

Vårt fokus här har varit att utveckla och kvalitet säkra vår utbildning, så vi har inte riktigt haft tid med våra kunder som efterfrågat kortare kurser, men nu äntligen har vi börjat bygga upp vår kursverksamhet. Imorgon startar en drömkurs på tredagar utifrån Ole Vedfelts arbetsmodell (läs gärna hans bok drömmar och drömtydning . Även om bokens titel heter drömtydning så är det inte terapeutens arbete att tyda drömmen åt sina klienter utan kursen och terapeutens verktyg handlar om att hjälpa klienten till att tyda sin egen dröm. Alla drömmar och symboler tillhör drömmaren själv och kan enbart tolkas genom drömmarens ögon. De terapeutiska verktyg man lär sig här är att hjälpa klienterna/deltagarna att få en djupare insikt och förståelse för vårt eget inre symbolspråk.

okt
24

Vi alla drömmer...flera gånger per natt, men det är inte alltid vi minns våra drömmar. Lustigt nog så är det oftast när vi har mycket omkring oss som vi minns minst och när vi kommit ur den hektiska perioden (eller jobbiga perioden) då brukar drömmarna vara starka och vi minns dem klarast. Precis som psyket tycker "hon har nog med information att smälta och bearbeta så det räcker med det, vi suddar drömmen". "Hm nu verkar hennes iscensättningar lugna ned sig då kan vi köra på med lite information igen" dvs då minns vi drömmarna igen.